Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2011 15:19 - Ужасите в Катуница са нищо пред онова, което се задава
Автор: emanuilova Категория: Политика   
Прочетен: 3338 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 25.09.2011 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това, което стана в Катуница – два погубени за този дето духа млади живота, това, което последва в Катуница – гняв, бунт, погроми, и това няма да ни освести. Нито нас, обикновените хора, които само плямпаме за гражданско общество, но и през ум не ни минава да се държим като членове на гражданско общество. И да се борим за правдата и за истината и справедливостта, а не само да си чешем езиците вечер с ракийката на масата. Още по-малко се очаква да се освестят управляващите, които направо се втрисат при редките прояви на гражданско поведение в България.

Нищо няма да се промени и след като всичко в Катуница утихне – не се съмнявайте, че ще утихне. Така както утихна и не се случи нищо, което да ни подскаже, че има справедливост по тия земи, след като един фуклив пикльо ( не циганин) погуби с най-обичаното в България оръжие – автомобила, за тоя дето духа ШЕСТ!!! млади живота по Великден. Забелязахте ли как всичко срамно бързо изсивява около този черен случай? А на убиеца – също млад, дори не е повдигнато още обвинение. Може би наистина няма за какво да бъде обвинен. Пък и защо ли да се бърза. Не са забравили ужаса само почернелите родители на децата.

Сега мнозина яхат тези ужасни събития в Катуница в своя полза. Този филм наистина сме го гледали хиляди пъти.

Всъщност макар след ескалирането на драмата „Катуница” да се появи привкус на етнически сблъсък, бунтът не е срещу циганина Киро, самопровъзгласил се за цар, а срещу мутрата Киро. Казват, че българите не обичат богатите поради промитото им съзнание от историческите обстоятелства. Истината е обаче, че много, прекалено голяма част от българските богаташи станаха такива благодарение на мутренската си, тоест престъпна, стратегия за забогатяване. Но не спряха дотук. Вече има и култура на мутрите в България. Те се обличат по такъв начин, че простосмъртните да виждат отдалече принадлежността им към мутрите. Те си купуват дори тъмни очила с еднакъв дизайн. Те си държат по еднакъв начин пурите – нагло, надменно и не ги пушат, защото обичат пури, а защото им дооформят мечтания образ на мутри. Но не е въпросът как се обличат и как и какво пушат. Въпросът е, че те мачкат, потискат и унижават, а когато е много наложително – и убиват, де що им се изпречи някой или нещо на пътя. Затова и смачкаха момчето от Катуница – то им идва отвътре (още подробности – вижте тук).

Жителите на Катуница поискаха наглецът Киро да бъде изселен. Наглецът Киро, им отвърна както подобава на една истинска мутра, че няма той  да се изселва, но други може и да се изселят… И като нищо ще излезе прав, защото и този филм сме го гледали неведнъж. Е, няма как такива богаташи да бъдат обичани.

Така арогантните мутри и прислугата им, която също е арогантна, смачкаха момчето в Катуница. И погубиха второто момче. Катуница без да се вживява в излишни разсъждения послуша сърцето си и скочи срещу наглата мутра. Дали е циганин или българин, мутрата винаги си е мутра. И е нагла.

Ако обаче и сега не светне червената лампа на онези, които имат властта да го направят, и на които им плащаме, за да имаме подредена държава, нищо добро не чака нито управляващите, нито всички останали. Правим се, че в България няма цигански проблем, след като всички знаем, че има. И че става все по-страшен и опасен.

Нещата скоро могат да станат толкова жестоки, че ще забравим за всичките си други „важни”грижи и амбиции.

Ясно кой е най-успешният модел за решаване на който и да е социален проблем: първо, чрез справедливост ( справедливост обаче за всички – и за цигани, и за българи) и чрез атрактивни икономически стимули, а не със социални помощи. Казано по-просто за стимулите, че май наистина има нужда от разясняване: почистваш тази гора, улица, обществена сграда, боядисваш това и това, получаваш помощи. Иначе – никога. Пращаш детето си поне до завършване на гимназия на училище – има помощи и т.н.

Бомбата отдавна е заредена и цъка. Това, което става в Катуница е нищо, пред онова, което може да ни сполети…

Автор: Елена Емануилова

Тази текст е взет от www.snaiper-bg.net





Гласувай:
9


Вълнообразно


1. valsodar - На едно мнение сме по въпроса. Пр...
25.09.2011 15:27
На едно мнение сме по въпроса.
Прекаленото толериране на едно малцинство, за сметка на правата на мнозинството винаги води до етнически размирици.
цитирай
2. mt46 - На у-правниците
25.09.2011 15:37
отдавна трябваше да им светне лампичката!... Но навярно нямат лампичка, или е повредена...
цитирай
3. анонимен - Лампичката им не свети.
25.09.2011 15:41
Слаб им е тока.
цитирай
4. анонимен - Няма как да им светне лампичката-
25.09.2011 15:53
мутренското правителство нямат такава.Те и затова са мутри!
цитирай
5. dedenze - Да за съжаление!
25.09.2011 18:11
Псевдодемокрацията заложи много бомби, някои гръмнаха, но съществената част от тях тепърва предстои ! За съжалене има много напълно невинни жертви.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emanuilova
Категория: Други
Прочетен: 299018
Постинги: 121
Коментари: 141
Гласове: 218
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930