Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2015 13:14 - Защо сме бедни?
Автор: emanuilova Категория: Политика   
Прочетен: 936 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.01.2015 14:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чели сме или сме чували всякакви убедителни анализи за това защо едни страни са бедни, а други богати и проспериращи.

Ето едно от възможните обяснения: в книгата си „Защо се провалят нациите“ Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън пишат: „Институциите са преди всичко зданията на закона… Бедните страни не са бедни заради география или култура. Те стават бедни, когато техните институции се провалят и престанат да обслужват публичния интерес.“

За България това очевидно важи с пълна сила. Всеки път за най-елементарна обществена услуга обикновеният гражданин е въвлечен пряко волята и манталитета на мнозина от българите в истинска война. Но иначе как тази чудовищно раздута спрямо броя на населението чиновническа армия ще си запази топлите местенца. И как без да изкараш „ангелите“ на човек от нерви ще го докараш да стигне до идеята да даде подкуп, за да си реши проблема.

Още по-отдавна Конфуций от древен Китай е обобщил по крилат начин проблема: „В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А  в държава, която се управлява без разум, богатството и почестите са срамни!

Вижте кога е живял този мъдрец Конфуций – 551-479 г. преди новата ера.

Схващате ли обаче, как не само нашите политици, но и всички останали по света внушават, че ако някой е беден – сам си е виновен и сам трябва да си помогне. Истина, но само частична. Защото е ясно, че не може 7 милиарда да са топ предприемачи и бизнесмени, нали?

Деликатно се премълчава и един друг момент, който на настоящия етап действа едва ли не като непоклатим природен закон.

Избройте наум така наречените „бели държави“ с най-висок стандарт на населението към момента. Можете ли да подредите сред тях такава, която не е имала окупирани от нея колонии? Колкото по-големи, толкова по-богата е сега съответната държава. По-скромните като Португалия например – по-скромна, но пак бяла.

САЩ пък практикуват друг модел – инвестират здраво в износ на „демокрация“, след което под предлог, че помагат да съсипаните от вноса на демокрация народи най-безсрамно им ограбват природните богатства.

Иначе казано – който клал на корем човеци по чужди далечни земи, който е ограбвал имуществото и природните им богатства, той сега е „бяла държава“. И високомерно внушава на останалите как са зле понеже са тъпи и мързеливи…

Това е най-гнусната световна манипулация. Какво показва официалната статистика?

През изминалата 2014 г. в света са се появили 155 нови доларови милиардери, с което общият им брой достигна рекорда цифра – 2325.

И откъде им идва богатството на повечето от тях? Със сигурност не от това, че са запретнали ръкави е се скъсват лично единствено с двете си голи ръце да произвеждат или да правят услуги. Много е просто –  като не даваш по-голямата част от заслуженото възнаграждение на пчеличките, които те правят богат, ставаш милиардер.

Точно заради това стават световните кризи – все по-голямата алчност отнема все повече средства от обикновените хора и те все по-малко успяват да си купят от произведенията на алчните. Те пък от алчност произвеждат все повече. Това е прозрял след Голямата депресия един наистина много богат човек – Маринър Екълс. Но кой да го чуе - вижте повече Екълс тук.

Всичко това по-скоро рано отколкото късно ще взриви света. Така че скоро не се очертава достоен живот за българите и въобще – за ограбваните народи.

Автор: Елена Емануилова



Гласувай:
4



1. xepmec - Поздравления за добрата статия. ...
03.01.2015 22:09
Поздравления за добрата статия . Има и някои изключения сред "белите" страни , за които пишете , но те само потвърждават истината в тезата ви . Като цяло си е точно така и колкото по-рано се отърсим от заблудите , толкова по-добре ще е за нас самите ... Здраве и успехи през 2015 ви желая .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emanuilova
Категория: Други
Прочетен: 296827
Постинги: 121
Коментари: 141
Гласове: 218
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031