Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2015 13:02 - Как МВФ ограби европейците, за да спаси банкстерите и милиардерите
Автор: emanuilova Категория: Политика   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.01.2015 13:02


Вижте истинската причина защо е бил направен за резил пред целия свят бившият шеф на фонда - с Доминик Строс -Кан. Не заради секс скандал, както ни изманипулираха всички. А просто е виждал какъв финансов капан ни кроят. И го е казвал, и е бил против...

Международният валутен Фонд (МВФ) най-накрая призна, че политиката на съкращения и така наречените „строги икономии“ е дала обратен ефект. За сметка на това с преднамерените му действия богатите забогатяха още повече, докато европейските граждани поеха всички тежести на световната криза, спасявайки банките и живеейки в условията на икономии и намалени публични разходи.

Европейските икономики се тътрят все по-тежко от 2008 г. насам, когато избухна световната икономическа криза, след като измами с ценни книжа в САЩ доведоха до фалита на редица банки и срива на Уол Стрийт. Американските власти са убедени, че Джей Пи Морган, а също и редица други големи банки в страната са занижили оценките на рисковете по ценните книжа, които са продавали преди световната финансова криза. Купувачите на тези книжа понесоха големи загуби, които бяха компенсирани и със средства на данъкоплатците. Въпреки това банкерската олигархия избегна правосъдието, постигайки извънсъдебни договорки с властите в Щатите.

За сметка на това Европа затвърди позицията си на най-бавноразвиващия се континент, европейските държави ще излязат от кризата чак след около 10 години и то според оптимистичните икономически прогнози. Европейските данъкоплатци също бяха принудени да спасяват банките и същевременно да се примирят с политиката на съкращения и икономии, които МВФ наложи над държавите.

Сега от фонда признаха, че тези политики са довели до обратен ефект, задушавайки допълнително европейските икономики. Дори най-силната икономика на Европейския съюз – тази на Германия, сега е със занижени прогнози за растеж и намаляващ БВП. За държави като България тези политики бяха изключително негативни. Водещите изследователски институти осезателно намалиха прогнозите си за икономическия растеж в страната до 1,3 % през 2014 и на 1,2 на сто през следващата година. Това е обаче само последната от поредицата лоши новини.

Преди това износът се сви, а индустриалните поръчки и производството не са били така слаби от финансовата кризисна 2009 година насам. Особено засегнато е ядрото на германската икономика – производството на машини и съоръжения. Същевременно Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за опасността от нова световна криза и на свой ред коригира надолу прогнозата си както за глобалния икономически растеж, така и за БВП на Германия.

Международният Валутен Фонд (МВФ) най-накрая призна, че препоръката за режим на строги икономии от 2010-2011 е била повече от грешна. МВФ се съгласи, че е трябвало да се изчака докато икономиките на САЩ и ЕС излязат на пътя на растежа преди да започнат да се орязват дефицитите и да се намалят публичните разходи. Това е заключението на доклада на отдела за изследвания към МВФ, Независимата служба за оценки:

„Наложената от МВФ политика на бюджетна консолидация се оказа прибързана за европейските икономики, след като прогнозите за растеж се оказаха твърде оптимистични…тази политика беше неблагоприятна за възстановяването и изостри неблагоприятните ефекти от кризата“, пише в доклада на фонда.

Всъщност това, което е плашещо в извинението на МВФ е, че фондът знаеше много добре какви ще са ефектите от подобни политики, но продължаваше да ги насърчава. Това е, което се случи всъщност. Единствената причина фондът да се опитва да се дистанцира от тях сега е, за да накара обществеността да смята, че това е било просто голяма грешка.

Но това не беше „грешка“, а преднамерен ход на МВФ и следната графика го доказва:

image

Имаме шест години на политики довели до отвратителна картина. И няма място за залъгване, МВФ изигра критична роля в това  преразпределение на световното богатство. Задачата на МВФ беше да се наложи намаляване на публичните разходи и дълбоки фискални орязвания докато централните банки наводняваха финансовите пазари с ликвидност, т.нар. Quantitative Easer (QE)

Резултатите са очевидни. Дори официални лица от Федералния резерв като Андрю Хусзар сега признават, че QE не са нищо друго освен спасителен пояс за богатите. „Най-големият авариен изход на Уол Стрийт за всички времена“, призна официалното лице. Това признание идва право от извора.

При търсене в световната мрежа може да намерите над 465 статии, поне толкова е открил анализаторът Майк Уитни. Във всички тях обаче умишлено се пропуска името на тогавашния изпълнителен директор на МВФ Доминик Строс-Кан. Той беше член на френската Социалистическа партия и заедно с социал-демократите в ЕС подкрепяше тезата, че икономиите, налагани от МВФ, ще доведат точно до това, до което самия фонд признава, че са довели днес. Доминик Строс-Кан беше забъркан в секс-скандал – добър похват за елиминирането на неудобни висшестоящи политици и директори на големи институции. Според обвинението, Строс-Кан бил изнасилил камериерка от „Софител“, Ню Йорк. Но защо името на Доминик Строс-Кан всякаш изчезна от световните архиви? Дали не е заради това:

„Изпълнителният директор на МВФ искаше да даде на Гърция, Португалия и Ирландия допълнително време, за да се съвземат и настояваше за облекчаване на икономиите, които бяха налагани на тези държави според спасителните планове. Гръцките икономисти твърдят, че под ръководството на Доминик Строс-Кан МВФ е било против политиките на строги икономии за разлика от лидерите на държавите от северна Европа. Всъщност, според Le monde, привържениците на тези политики Доминик Строс-Кан е наричал “fous furieux” („ненормалници“ – бел.ред.)

Вижданията на Строс-Кан са, че мерките за шокова терапия, наложени на Гърция и други европейски държави с кризисен държавен дълг, не са никакъв „спасителен план“, а ще доведат до икономическа рецесия и социална криза. Както и се случи. Според The Financial Times най-значителното влияние на МВФ по отношение на кризата в еврозоната е било политическо поради слабото лидерство в Европа. МВФ е запълнило този вакум, пише изданието.

Какво се оказва? Още преди да бъде премахнат от поста си Доминик Строс-Кан е поддържал тезата, че шоковата доктрина на МВФ ще влоши положението, както сега признават, че се е случило от фонда. И разбира се, в качеството си на изп.директор на МВФ неговото мнение имаше най-голяма тежест. Но след като беше забъркан в секс скандала в ню-йоркския хотел Софител неговото мнение изгуби всякаква тежест. Той беше дискредитиран, а разпределението на богатствата продължи разпределението си нагоре, точно както някои кръгове в МВФ се надяваха.

Трагикомичното е, че хора като Доминик Строс-Кан бяха премахнати с такава лекота, а виновниците за световната икономическа криза постигнаха извънсъдебни договорки с американските власти и никога не получиха правосъдието, което наистина заслужават.

http://snaiper-bg.net/2015/01/kak-mvf-ograbi-evropejtsite-za-da-spasi-bankite-i-miliarderite/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emanuilova
Категория: Други
Прочетен: 298433
Постинги: 121
Коментари: 141
Гласове: 218
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930